Gezond op verjaardag

Pfff, ken je dat? Je wil even een periode echt clean, goed gezond leven, dus geen ‘slechte’ tussendoortjes, geen patatjes, geen taart, chips en koekjes, maar dan heb je een maand vol verjaardagen en feestjes! En denk maar niet dat je familie of vrienden speciaal voor jou een suikervrij taartje hebben geregeld of de tafel vol hebben staan met worteltjes, komkommer en ongebrande en ongezouten nootjes. Wat doe je dan? Ik had de afgelopen weken twee keer zo’n moment, gezond op verjaardag, lastig!

Toen mijn pake (opa) zijn verjaardag vierde vorige week was het plan om ’s avonds met de hele familie Chinees te gaan eten. Chinees! Shit, a lot of carbs. Ik had die week daarvoor al wat meer brood gehad dan normaal, dus wilde eigenlijk niet mijn hele plan omgooien, daarbij, als ik eenmaal Chinees ga eten denk ik ook snel, ach dat kleine beetje kan er nog wel bij. Ik kan dan geen maat houden. Wat heb ik gedaan? Mijn eigen zilverrijst en groente prutje gemaakt, met tofu. En ja, er kwamen wat opmerkingen, maar wat voelt het fijn als je lekker mee kan eten en zonder schuldgevoel! Want wie heeft er uiteindelijk last van? Niemand toch? Ik hou geen betoog over gezond eten, praat niemand wat aan, beschuldig niemand, het is gewoon mijn eigen keuze.
7007d1_1 (1)

Tijdens eenĀ borrel of feestje zorg ik dat ik het naar mijn zin heb, want ja, als dat niet zo is en je staat maar wat, dan vind ik het echt heel moeilijk om niet uit de bakjes te gaan eten. Ik zorg dat ik goed avondeten heb gehad en dus een volle buik heb. Wat drinken betreft. Hoe vaak kom je niet op een feestje waar of alcohol of cola wordt geschonken? Ik vraag dan of om een glas water en als dat moeilijk wordt een cola, waar ik als het even kan de hele avond op teer. Als je toch wel een beetje wil snoepen, neem dan de komkommer, een klein stukje kaas of een stukje worst. Laat de chips en zoute pinda’s zo ver mogelijk weg liggen en chocolade, tja, dat is voor eigen risico. Ik blijf chocola eten als ik eenmaal begin. En oja! De warme hapjes, die komen meestal een beetje aan het einde van de avond. Als ik neem, neem ik 1 stukje, zonder saus! Bij de tweede ronde sla ik snuffend over šŸ˜‰

Kortom, het is je eigen mind-set, het is jezelf in toom houden en er zelf voor zorgen dat je niet doorslaat. Je bent zelf baas! Zelf vind ik dat een beetje snoepen mag, van dat ene stukje kaas of klein handje chips ga jij echt niets merken, maar hoe goed voelt het als je aan het eind van de avond niet met een volle, opgeblazen chips buik zit, maar vol energie weer naar huis kan gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.