Body: Wat kan ik doen tegen cellulite?

Ik weet het, veel vrouwen hebben er last van. Cellulite, soms ook wel cellulites genoemd, al is dit toch echt iets anders. Hoe dan ook, ik heb weer wat meer last van. Hoe het komt: iets minder gezond eten, te weinig water drinken en ook de foamroller, die ik vorig jaar dagelijks gebruikte gebruik ik niet zoveel meer..

Ondanks dat ik best lekker in mijn vel zit, baal ik van de foto’s die ik soms te zien krijg na een hardloop wedstrijd. Vaak zitten er een aantal gewoon mooie, strakke benen foto’s bij, maar de laatste tijd, toch ook een paar (lelijke) smoezelige benen foto’s. Ik kan mij ondanks de mooie foto’s tijdens een zelfde run, toch echt slecht voelen door 1 ‘lelijkebenen’ foto.. Onzeker en niet mooi. Veel mixed feelings, omdat ik bij dezelfde wedstrijden vaak wel als een van de eerste dames binnenkom. Jammer dat het negatieve overheerst en ik ben de enige die er iets aan kan doen en dus wil ik kijken of ik er wat aan kan doen.

Wat is cellulite?

We zeggen cellulite of cellulitis, al zijn dit twee heel verschillende dingen. Soms wordt de naam sinaasappelhuid ook wel eens gebruikt samen met de naam cellulites, maar dit is ‘cellulite’. Cellulites is een bacteriële infectie waarbij de huis warm is en rood aanvoelt, maar ook dezelfde kuiltjes laat zien. Cellulite kennen (de meeste vrouwen) als de kuiltjes en bobbeltjes in je huid, meestal op je benen, heupen, billen en dijen. Helaas hebben vooral vrouwen er last van, zo’n  80-90 % en mannen eigenijk niet. Dit komt omdat wij vrouwen een andere huis hebben. De verdeling in vet-, spier- en bindweefsel verschilt van dat van de man en daarom zijn wij de pineut 😉

Uiteindelijk is cellulite niets anders dan vetophopingen onder de huid. Door deze ophopingen zal het bindweefsel veranderen en zal je de sinaasappelhuid zien.   waardoor het bindweefsel zal veranderen.

Hoe ontstaat cellulite?

Cellulitis ontstaat door het verslappen van het bindweefsel, dit gebeurt naar mate er minder collageen wordt aangemaakt door het lichaam. Minder aanmaak van collageen kan veroorzaakt worden door vochtophoping, slechte bloedcirculatie, te grote vetruimtes en verschuiving van het opgeslagen vet.

Cellulite
Zelfde wedstrijd, dezelfde benen, wel cellulite/niet cellulite

Wat kan ik doen tegen cellulite?

Het is toch echt zo, je kan zelf een hoop doen om cellulite tegen te gaan. Het kost wel energie en motivatie. Door vooral wat aanpassingen te doen in de levensstijl kan je een hoop bereiken.

Natuurlijk is regelmatig sporten sowieso goed voor je, maar door wat speciale aandacht te geven aan je been en billen kan cellulite weg getraind worden. Zelf heb ik dat vorig jaar tijdens Personal Body Plan echt gemerkt. Daarnaast is voeding een belangrijke factor. Hierin is water drinken de grootste winst wat betreft cellulite wegwerken. Maar ook het mijden van (snelle) koolhydraten en witte pasta, brood of witte rijst kan helpen. Eiwitten zorgen voor een sterke spieren en daarmee wordt ook cellulite tegengegaan.

 

Massages kunnen helpen, er zijn speciale massages, maar ook de foamrol kan helpen tegen cellulite. Door het masseren van de huis wordt de bloedcirculatie verhoogd en de zuurstoftoevoer gestimuleerd.

Daarnaast zijn er nog wat mogelijkheden zoals:

  • Yoga
  • Kruidenthee, in plaats van gewone thee, rooibos of groene thee is ook goed
  • Vitamine A, C en E
  • Vermijd suiker, alcohol, koffie, chocola en cola
  • Acupunctuur, helpt je je lichaam weer in balans te brengen

Heb jij nog andere tips tegen cellulite?

Liefs Meik

 

One thought on “Body: Wat kan ik doen tegen cellulite?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.