Food: Gevulde tomaten met rijst (Greek Stuffed Tomatoes)

Op de allerlaatste avond van de vakantie in Zakynthos nam ik Greek Stuffed Tomatoes of ook wel Gemista genoemd. Ik had bij de eerste hap al spijt dat ik dit niet vaker genomen had, echt zo lekker. De smaak van de tomaat in combinatie met een vulling van rijst en andere groente, echt heel erg lekker! Afgelopen week probeerde ik het gerecht thuis te maken. Ook met de aardappeltjes, met de olijfolie die we meenamen uit Griekenland en met feta. En het was lekker, maar helaas niet zoals op Zakynthos šŸ˜‰

Wat heb je nodig voor de gevulde tomaten?

  • 2 scheutjes olijfolie
  • 100 gram zilvervliesrijst (ongekookt)
  • 180 milliliter bouillon
  • 4 grote vleestomaten
  • 1 streng bosui
  • 75 gram geroosterde paprika uit pot, zonder olie
  • 1 eetlepel peterselie
  • 75 gram feta light
  • vastkokende aardappelen (stuk of 5 voor 2 personen)
  • peper

Hoe maak je de gevulde tomaten?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet alvast een ovenschaal in met olijfolie.
  2. Maak de rijst klaar met de bouillon.
  3. Snijd het kapje van de vleestomaten af en verwijder het vruchtvlees met een lepel. Snijd het vruchtvlees klein en zet apart in een kommetje. Zet de uitgeholde tomaten in de ovenschaal.
  4. Verhit een scheut olijfolie in een pan. Snijd de bosui in stukjes en laat deze kort fruiten. Voeg het tomatenvruchtvlees toe, houdt een beetje over voor over de aardappels. Bak het geheel nog 2 minuutjes door. Snijd de geroosterde paprika in stukjes en voeg deze samen met de fijngesneden peterselie toe.
  5. Vermeng de rijst met de groenten en voeg ook de feta toe. Voeg smaak toe door wat peper en vul de tomaten met de vulling. Zet de kapjes er bovenop en zet ze in de schaal. Schil en snijd de aardappel in stukjes en doe ze bij de tomaten in de schaal. Meng het tomaten vruchtvlees over de aardappelen en zet de schaal voor zo’n 30 minuten in de oven. Controleer de tomaten zo nu en dan of ze goed gaar worden.Lust jij graag Grieks? Welk recept?

    Liefs Meik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.