Running: Ameland Adventurerun 2018

Poeh, ik was al een tijd aan het twijfelen over de Ameland Adventure Run. Vooral door mijn ervaring twee jaar geleden in 2016, ik vond de route echt niet leuk. Maar deze was aangepast, dus ik was wel erg benieuwd. Maar na al een hoop eiland loopjes dit jaar was ik nog flink in twijfel over deze (ook niet een heel goedkope) run. En toen kwam daar opeens een winactie van Japke Janneke via Instagram waar Edgar (Bakker, uuut Grunn) ons als koppel noemde om als eiland liefhebbers nog even een keertje naar het eiland te kunnen in 2018. Samen een bijzonder jaar afsluiten tijdens de halve marathon. En super lief, we werden door Japke gekozen! Ondanks nog wat struggles na de marathon toch gewoon gekozen voor de 21,1 kilometer, samen met Edgar gewoon lekker voor de fun lopen. En wat het nog extra leuk maakte, was dat pap opeens de geest kreeg en ook zin kreeg in een eilandloop. We regelden een 10 km ticket en maakten ons op voor een koude zaterdag Ameland!

Strand en hurry hurry

Om 8 uur haal ik pap op bij de carpool in Frieschepalen. We rijden naar de boot en zijn hartstikke vroeg. Even wachten in de auto dus. Pap heeft een oude schoolvriendin Anne, die mee doet met haar zoon Jurre. Ze nemen de auto mee en wij mogen superlief een dagje mee. Erg fijn, want men wat is het koud! We zijn mooi op tijd op het eiland en rijden even langs de sporthal voor mijn startnummer en dan door naar de punt van het eiland. Auto parkeren en op naar het strand! Kijk dit soort dingen doe je niet als je afhankelijk bent van bus of de benenwagen. Na een lekkere, koude strandwandeling en het zoeken naar schelpjes, warmen we even op met een chocomelk, theetje en colaatje. En dan moeten we ook wel naar Nes voor de start.

Ameland Adventurerun

Anne en Jurre moeten nog omkleden en we hebben niet heel veel tijd meer. Snel snel, spul weer in de auto en dribbelend naar de start. We horen het startschot van de 10K al gaan als we nog een paar bochtjes moeten draaien. Ik zwaai ze uit, pap een kus en zoek dan Edgar op. Die heb ik snel gevonden, samen met Steenbok teammaatje Nico, Bas en heel toevallig ook dorpsgenootje Thomas. Even kletsen, warm blijven en in het startvak zie ik ook Insta bekende Joseph. Eerst even goed kijken, ik ken veel mensen eigenlijk ook alleen van Instanaam, oeps. Om 13.45 uur starten ook wij aan ons koude avontuur.

Eerst een stukje dorp, over wat fietspaden op naar het strand. Al snel merk ik dat het helemaal niet zo koud is. Bijna warm zo nu en dan. We kletsen gezellig. De andere boys verdwijnen wat uit zicht, maar Edgar en ik blijven mooi bij elkaar lopen. Het eerste stuk strand is nog best mul en echt even een beetje bikkelen. Na een klein stukje duin gaan we weer het strand op, gelukkig een stuk steviger, maar ook een stuk langer, dus blij dat het goed te belopen is. Na een kleine 9 kilometer weer het strand af en dan komt voor mij de nieuwe route, wat twee lussen door de duinen bevat. Het is eigenlijk meer trailrunnen geworden en laat ik daar nou net blij van worden. Ameland AdventurerunGenieten dus! Onderweg, net na het strand komen we Peter ‘De Kerstman’ tegen, die ik dit jaar via Instagram langs zag komen vanwege zijn grote deelname aan de Berenloop Marathon (16 keer!). Hij maakt even een snel fotootje met z’n GoPro en Edgar en ik lopen daarna door. We blijven gezellig kletsen, praten wat over hardlopen, werk, het leven. Ik voel, gek genoeg mijn linker heup wat zeuren, rechts geen last, heel bijzonder. Ook onder de linkervoet gaat het wat pijn doen. Gelukkig gaat het nergens om vandaag, gewoon lekker lopen en gezelligheid.

Trailrunnen

De route blijft mooi door de natuur lopen, tot het dorpje Buren en dan zitten we ook alweer op een kilometer of 16/17. Ik heb bij de verzorgingsposten wat water gehad (Heerlijk lauw! Dank daarvoor!), maar hier neem ik ook maar even een stukje banaan, want de energie is een beetje op. De laatste kilometers voel ik mij leeg lopen, maar ondertussen blijven we mooi rond de 11 km/u lopen, dus helemaal niet verkeerd. Het dorp komt alweer in zicht, laatste meters. Ik had pap mijn gps locatie gedeeld, benieuwd Ameland Adventurerunwaar ze staan en hoe het hun vergaan is. De finish in zicht en samen met Edgar finish ik in 1.58.27 minuten. Een van de langzamere halve marathons sinds tijden, maar de eerste gezellige klets halve in mijn carrière! Knuffel van pap die bij de finish staat te filmen, medaille halen en snel een plasticje om, want wat koel je dan snel af. Een winegum en slok bouillon zijn fijn. Fotootje met de boys, een dikke knuffel en kus van Peter, die net na ons finisht. Foto met pap, die een goede 10 kilometer heeft gelopen en met Anne en Jurre is blijven lopen, die hebben dus ook gezellig samen gelopen. Snel naar de auto voor warme kleren, brrr!

 

We rijden met z’n viertjes nog even naar de strandtent, maar die sluit helaas, dus we gaan naar Ballum. We zijn allemaal flink verkleumd, ik na het rennen, Anne, Jurre en pap door het wachten bij de finish. Dus even lekker warm worden in cafe Nobel met een chocomelk, biertje, bitterbal en patatje en om 18.00 uur terug naar de haven, voor alweer de boot terug. Het was een koude, maar leuke dag!!

Positive crap

De route is echt super positief aangepast, ik wil deze halve nu zelfs een van de mooiere halve marathons van Nederland noemen. Beetje trail, beetje verhard, stuk strand, heerlijk! Goed gedaan van de organisatie! En oh ja, ik kreeg weer ontzettend de kriebels van de vele gel verpakkingen die mensen laten rond slingeren. Het hoort gewoon niet, sowieso niet, maar zeker niet in de natuur en op het eiland of op het strand. Hou gewoon je lege verpakkingen bij je, neem een klein zakje mee om het in te doen als je bang bent voor plakkerigheid, maar come on, wat je mee heen neemt, kan je ook mee terug nemen!

Mijn voorkeur ligt nog steeds wel bij de Vuurtorentrail op Ameland, vooral vanwege het trail element, maar ook wat meer kleinschaligheid. Maar deze staat zeker een flink stuk hoger op mijn eiland lijstje!

Nogmaals bedankt Japke! Ook bedankt Edgar voor de gezelligheid onderweg en pap, Anne en Jurre voor de gezellige dag!

Liefs Meik

Ameland Adventurerun

One thought on “Running: Ameland Adventurerun 2018

  1. Leuk verslag Meike ! Deze halve is inderdaad sinds vorig jaar zoveel mooier en zwaarder geworden. Genieten dus. Leuk je te zien en die kus had je gewoon verdiend. Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.